Húsvét tájékán a bűnözés szinte borítékolva. Vendégségben biztosan megkínálnak bennünket, és nem mondunk nemet.
Otthon viszont teljesen vega húsvétot is tarthatunk. Jó, de mivel váltjuk ki a sonkát? Gömböccel! És hogy mi az?
A gabonagömböc illata, állaga és íze is hasonló a sonkáéhoz. A böjt után pedig kiválóan alkalmas arra, hogy ne nehéz ételeket vegyünk magunkhoz.
A sonkát kiválthatjuk még vegaburgerrel is, és ha vega vendég érkezik, vagy vega locsoló, megkínálhatjuk a vegán, gluténmentes chips-szel, amiből legalább hatféle illik a menühöz. Például van cheddar sajtos, vagy metélőhagymás.
És mit együnk hozzá? Tojáskrém helyett vega mascarpone is szóba jöhet alapanyagként, de többféle ízű vega sajt is szóba jöhet. Ráadásul a mascarponéból sütemény is készülhet. Íme itt egy jó kis recept hozzá:
Elbűvölő répatorta
Hozzávalók:
18 dkg nádcukor
1,5 dl olaj
4 ek narancslé
1 tk vaníliakivonat
1 kis pohár joghurt
2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
1 tk gyömbérpor
1 tk só
22 dkg liszt
30 dkg finomra reszelt sárgarépa
20dkg darált mogyoró vagy dió, esetleg mandula
A krémhez:
50 dkg vega mascarpone
4 evőkanál joghurt
15 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 narancs reszelt héja és leve
A cukrot, az olajat, a narancslevet, a vaníliát és a joghurtot és a szódabikarbónát összekeverjük. Egy másik tálban a száraz hozzávalókat is vegyítjük: a lisztet, a sütőport, a sót, a gyömbérport és a fahéjat. A két keveréket alaposan elkeverjük, majd belekerül a reszelt répa és a darált mogyoró. Lisztezett, vajazott sütőformába tesszük és 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.
Közben elkészítjük a krémet: a mascarponét a joghurttal és a porcukorral alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot és a narancs héját, levét. Amikor a krémet összeállítjuk, kicsit híg lesz, de nem kell aggódni, tegyük be a hűtőbe, és egy negyed óra pihentetés után megszilárdul.
A kihűlt lapot kettévágjuk és megtöltjük a krém 1/3‑ával, a többi krémmel pedig kívülről bevonjuk a tortát. Válasszunk különleges formájú, nyuszi, vagy tojásformát a sütéshez!
Alapanyagokért pedig látogassatok el a Tavaszpont üzletünkbe.