Sonka helyett kisgömböc, és az elbűvölő répatorta

elbű­vő­lő répa­tor­ta

Húsvét tájé­kán a bűnö­zés szin­te borí­té­kol­va. Vendégségben biz­to­san meg­kí­nál­nak ben­nün­ket, és nem mon­dunk nemet.

Otthon viszont tel­je­sen vega hús­vé­tot is tart­ha­tunk. Jó, de mivel vált­juk ki a son­kát? Gömböccel! És hogy mi az?

A gabo­na­göm­böc illa­ta, álla­ga és íze is hason­ló a son­ká­é­hoz. A böjt után pedig kivá­ló­an alkal­mas arra, hogy ne nehéz éte­le­ket vegyünk magunk­hoz.

A son­kát kivált­hat­juk még vega­bur­ger­rel is, és ha vega ven­dég érke­zik, vagy vega locso­ló, meg­kí­nál­hat­juk a vegán, glu­tén­men­tes chips-szel, ami­ből leg­alább hat­fé­le illik a menü­höz. Például van ched­dar saj­tos, vagy meté­lő­hagy­más.

És mit együnk hozzá? Tojáskrém helyett vega mas­carpo­ne is szóba jöhet alap­anyag­ként, de több­fé­le ízű vega sajt is szóba jöhet. Ráadásul a mas­carpo­né­ból süte­mény is készül­het. Íme itt egy jó kis recept hozzá:

Elbűvölő répa­tor­ta

 

Hozzávalók:

18 dkg nád­cu­kor

1,5 dl olaj

4 ek narancs­lé

1 tk vaní­lia­ki­vo­nat

1 kis pohár jog­hurt

2 tk sütő­por

1 tk szó­da­bi­kar­bó­na

1 tk fahéj

1 tk gyöm­bér­por

1 tk só

22 dkg liszt

30 dkg finom­ra reszelt sár­ga­ré­pa

20dkg darált mogyo­ró vagy dió, eset­leg man­du­la

 

A krém­hez:

50 dkg vega mas­carpo­ne

4 evő­ka­nál jog­hurt

15 dkg por­cu­kor

1 teás­ka­nál vaní­lia­ki­vo­nat

1 narancs reszelt héja és leve

 

A cuk­rot, az ola­jat, a narancs­le­vet, a vaní­li­át és a jog­hur­tot és a szó­da­bi­kar­bó­nát össze­ke­ver­jük. Egy másik tál­ban a szá­raz hoz­zá­va­ló­kat is vegyít­jük: a lisz­tet, a sütő­port, a sót, a gyöm­bér­port és a fahé­jat. A két keve­ré­ket ala­po­san elke­ver­jük, majd bele­ke­rül a reszelt répa és a darált mogyo­ró. Lisztezett, vaja­zott sütő­for­má­ba tesszük és 180 fokos sütő­ben kb. 45 perc alatt kész­re süt­jük.

Közben elké­szít­jük a kré­met: a mas­carpo­nét a jog­hurt­tal és a por­cu­kor­ral ala­po­san kike­ver­jük, majd hoz­zá­ad­juk a vaní­lia­ki­vo­na­tot és a narancs héját, levét. Amikor a kré­met össze­ál­lít­juk, kicsit híg lesz, de nem kell aggód­ni, tegyük be a hűtő­be, és egy negyed óra pihen­te­tés után meg­szi­lár­dul.

A kihűlt lapot ket­té­vág­juk és meg­tölt­jük a krém 1/3-ával, a többi krém­mel pedig kívül­ről bevon­juk a tor­tát. Válasszunk külön­le­ges for­má­jú, nyu­szi, vagy tojás­for­mát a sütés­hez!

Alapanyagokért pedig láto­gas­sa­tok el a Tavaszpont üzle­tünk­be.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.