Sonka helyett kisgömböc, és az elbűvölő répatorta

elbűvőlő répatorta

Húsvét tájékán a bűnözés szinte borítékolva. Vendégségben biztosan megkínálnak bennünket, és nem mondunk nemet.

Otthon viszont teljesen vega húsvétot is tarthatunk. Jó, de mivel váltjuk ki a sonkát? Gömböccel! És hogy mi az?

A gabonagömböc illata, állaga és íze is hasonló a sonkáéhoz. A böjt után pedig kiválóan alkalmas arra, hogy ne nehéz ételeket vegyünk magunkhoz.

A sonkát kiválthatjuk még vegaburgerrel is, és ha vega vendég érkezik, vagy vega locsoló, megkínálhatjuk a vegán, gluténmentes chips-szel, amiből legalább hatféle illik a menühöz. Például van cheddar sajtos, vagy metélőhagymás.

És mit együnk hozzá? Tojáskrém helyett vega mascarpone is szóba jöhet alapanyagként, de többféle ízű vega sajt is szóba jöhet. Ráadásul a mascarponéból sütemény is készülhet. Íme itt egy jó kis recept hozzá:

Elbűvölő répatorta

 

Hozzávalók:

18 dkg nádcukor

1,5 dl olaj

4 ek narancslé

1 tk vaníliakivonat

1 kis pohár joghurt

2 tk sütőpor

1 tk szódabikarbóna

1 tk fahéj

1 tk gyömbérpor

1 tk só

22 dkg liszt

30 dkg finomra reszelt sárgarépa

20dkg darált mogyoró vagy dió, esetleg mandula

 

A krémhez:

50 dkg vega mascarpone

4 evőkanál joghurt

15 dkg porcukor

1 teáskanál vaníliakivonat

1 narancs reszelt héja és leve

 

A cukrot, az olajat, a narancslevet, a vaníliát és a joghurtot és a szódabikarbónát összekeverjük. Egy másik tálban a száraz hozzávalókat is vegyítjük: a lisztet, a sütőport, a sót, a gyömbérport és a fahéjat. A két keveréket alaposan elkeverjük, majd belekerül a reszelt répa és a darált mogyoró. Lisztezett, vajazott sütőformába tesszük és 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.

Közben elkészítjük a krémet: a mascarponét a joghurttal és a porcukorral alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot és a narancs héját, levét. Amikor a krémet összeállítjuk, kicsit híg lesz, de nem kell aggódni, tegyük be a hűtőbe, és egy negyed óra pihentetés után megszilárdul.

A kihűlt lapot kettévágjuk és megtöltjük a krém 1/3-ával, a többi krémmel pedig kívülről bevonjuk a tortát. Válasszunk különleges formájú, nyuszi, vagy tojásformát a sütéshez!

Alapanyagokért pedig látogassatok el a Tavaszpont üzletünkbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük